EET cedulka od 2027: musí v provozovně viset?

Cedulku EET, tedy informační oznámení o evidenci tržeb, od 1. 1. 2027 v provozovně mít nemusíte. Nový zákon č. 180/2026 Sb. o evidenci tržeb takovou povinnost nezná, a to ani pro kamennou provozovnu, ani pro e-shop. Cedulka byla povinná jen podle starého zákona z roku 2016. Povinné zůstává označení provozovny podle živnostenského zákona.
Leden 2027 je podle Finanční správy pilotní režim: tržby se evidují standardně, Finanční správa ale plnění povinností nebude vymáhat.
Proč se na cedulku EET lidé ptají
Kdo podnikal v letech 2016 až 2020, pamatuje si samolepku u pokladny s textem o povinnosti vystavit účtenku a evidovat tržbu online. Hodně provozoven ji má na dveřích dodnes. S návratem evidence tržeb od ledna 2027 se proto logicky vrací otázka, zda je potřeba cedulku obnovit, vytisknout novou nebo stáhnout nějaký vzor v PDF.
Odpověď je jednoduchá: nová evidence tržeb s cedulkou nepočítá. Zákon č. 180/2026 Sb. ukládá podnikateli tyto povinnosti:
| Povinnost podle zákona č. 180/2026 Sb. | Ustanovení |
|---|---|
| Před první evidovanou tržbou získat certifikát pro evidenci tržeb | § 14 |
| Oznámit údaje o evidenčních jednotkách přes daňovou informační schránku, změny do 15 dnů | § 15 |
| Evidovat tržbu nejpozději při jejím uskutečnění, datovou zprávou podepsanou certifikátem | § 16 |
| Při výpadku odeslat tržbu bezodkladně, nejpozději do 48 hodin | § 19 a § 20 |
Informační oznámení, účtenka ani povinné uvádění kódu na dokladu v zákoně nejsou. Finanční správa mezi informačními materiály k EET 2.0 nabízí letáky, příručku a návody k aktivaci, evidenčním jednotkám a certifikátům, oficiální vzor cedulky pro provozovnu tam není.
Co přesně říkal starý zákon
Původní zákon č. 112/2016 Sb. měl v § 25 samostatnou informační povinnost. Podnikatel musel mít na místě, kde běžně přijímá evidované tržby, viditelné a čitelné informační oznámení, a stejné oznámení musel umístit i na internetové stránky, kde nabízel zboží nebo služby. Text byl předepsaný doslova. V běžném režimu zněl takto:
„Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.“
Za neumístění oznámení hrozila podle § 29 starého zákona pokuta až 50 000 Kč. Zákon č. 112/2016 Sb. byl zrušen k 1. 1. 2023 zákonem č. 458/2022 Sb. a s ním zanikla i povinnost cedulky.
Stará cedule dnes zákazníka mate
Text původního oznámení slibuje, že prodávající musí vystavit účtenku. Podle zákona o evidenci tržeb to od roku 2027 neplatí, Finanční správa výslovně uvádí, že zákon o evidenci tržeb povinnost vystavit účtenku neukládá. Starou samolepku proto sundejte, ať zákazník nečeká něco, k čemu vás zákon o EET nezavazuje.
Srovnání: původní EET a EET 2.0
| Původní EET (zákon č. 112/2016 Sb.) | EET 2.0 (zákon č. 180/2026 Sb.) | |
|---|---|---|
| Informační oznámení v provozovně | povinné, předepsaný text | nevyžaduje se |
| Oznámení na webu e-shopu | povinné | nevyžaduje se |
| Účtenka podle zákona o evidenci tržeb | povinná | zákon ji neukládá |
| Kódy na účtence | povinně FIK a bezpečnostní kód (BKP) | kód POK uvést můžete, povinné to není |
| Pokuta za chybějící oznámení | až 50 000 Kč | žádná, povinnost neexistuje |
| Nejvyšší pokuta v zákoně | až 500 000 Kč | až 500 000 Kč (§ 23 a § 24) |
Informace o účtence a kódu POK pocházejí z praktických informací Finanční správy. Přehled všech sankcí najdete na stránce pokuty a sankce EET 2.0.
Co na provozovně viset musí
To, že odpadá cedulka EET, neznamená, že na dveřích nemusí být nic. Označení provozovny ukládá živnostenský zákon a s evidencí tržeb nesouvisí. Platí stejně jako dosud.
Podle § 17 odst. 7 zákona č. 455/1991 Sb. musí být provozovna trvale a zvenčí viditelně označena:
- obchodní firmou nebo názvem, u fyzické osoby jménem a příjmením,
- identifikačním číslem osoby (IČO),
- u mobilní provozovny a automatu také údajem o sídle.
Pokud provozovna slouží k prodeji zboží nebo poskytování služeb spotřebitelům, přidává § 17 odst. 8:
- jméno a příjmení osoby odpovědné za činnost provozovny (neplatí pro automaty),
- prodejní nebo provozní dobu pro styk se spotřebiteli (neplatí pro mobilní provozovny a automaty),
- u ubytovacího zařízení kategorii a třídu.
Když provozovnu dočasně zavíráte, musíte podle § 17 odst. 9 předem a viditelně označit začátek a konec uzavření.
Vedle toho zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, v § 12 vyžaduje informovat o cenách a v § 13 o tom, jak, kde a za jakých podmínek lze uplatnit reklamaci. Jak tyto informace zveřejníte, je na vás, cedulka u pokladny nebo reklamační řád na webu je běžná praxe. Co je provozovna a kdy se ohlašuje, vysvětluje heslo provozovna ve slovníku.
Příklad: kavárna na náměstí
Kavárna paní Novákové od ledna 2027 eviduje tržby za hotovost i karty. Na dveřích má štítek se svým jménem, IČO, jménem odpovědného vedoucího a otevírací dobou. Samolepku z roku 2017 s textem o účtence sundá. Reklamační podmínky má vyvěšené u pokladny. Žádnou novou cedulku kvůli EET 2.0 tisknout nemusí.
Účtenka zákazníkovi v EET 2.0
Musíte zákazníkovi dát účtenku? Podle zákona o evidenci tržeb ne. Finanční správa k tomu uvádí, že povinnost vydat zákazníkovi doklad může vyplývat z jiných předpisů, například ze zákona o ochraně spotřebitele nebo ze zákona o dani z přidané hodnoty. V praxi to znamená:
- Spotřebitel o doklad požádá. Podle § 16 odst. 1 zákona o ochraně spotřebitele mu musíte vydat doklad o koupi s datem prodeje, popisem zboží nebo služby, cenou a vašimi identifikačními údaji včetně IČO.
- Jste plátce DPH. Kdy musíte vystavit daňový doklad, řeší zákon o DPH, ne zákon o evidenci tržeb. Rozdíl mezi účtenkou a fakturou vysvětluje článek účtenka vs. faktura.
- Chcete dát doklad dobrovolně. Klidně. Kód POK, který vrátí Finanční správa po přijetí tržby, na něm uvést můžete, ale nemusíte.
Pro hotovostní příjem mimo pokladnu se hodí příjmový pokladní doklad, pro jednoduchý doklad zákazníkovi vzor účtenky.
Co může být na účtence v EET 2.0
Zákon č. 180/2026 Sb. obsah účtenky nepředepisuje. Když doklad vydáte, můžete na něj uvést kód POK, který vám Finanční správa vrátí po přijetí tržby. Povinné to podle Finanční správy není. Údaje na dokladu, o který požádá spotřebitel, určuje § 16 odst. 1 zákona o ochraně spotřebitele: datum prodeje, o jaké zboží nebo službu jde, cenu a vaše identifikační údaje včetně IČO.
A co e-shop?
Starý zákon chtěl informační oznámení i na webu. Nový ne. U e-shopu je navíc podstatné, že platby na dálku evidenci nepodléhají vůbec. Finanční správa jako typický příklad uvádí platbu přes platební bránu nebo QR kód na webu e-shopu a bankovní převod, když zákazník platí fakturu z domova. Evidovat musíte platby při osobním převzetí, například kartu na výdejním místě, které provozujete sami, a hotovost vždy, i když ji přijmete bez osobního kontaktu a mimo provozovnu. Výjimkou je dobírka, kterou vybere a na váš účet převede provozovatel poštovní služby.
Více v článku EET 2.0 pro e-shopy.
Na co se soustředit místo cedulky
Čas, který byste strávili hledáním vzoru cedulky v PDF, se vyplatí věnovat tomu, co zákon opravdu vyžaduje:
📋Příprava provozovny na EET 2.0
Postup v DIS+ krok za krokem popisuje článek přihlášení do DIS+ a evidenční jednotka. Jestli se vás evidence vůbec týká, zjistíte na stránce koho se EET 2.0 týká. Paušalisté v 1. pásmu, jejichž příjmy ze samostatné činnosti za předchozí zdaňovací období nepřesáhly 1 000 000 Kč (§ 2b zákona o daních z příjmů), mohou místo evidence zvolit režim EET OFF s přirážkou 1 400 Kč měsíčně. Oznámení se podává do 10. dne zdaňovacího období.
Časté otázky
Musím mít od roku 2027 v provozovně cedulku EET?
Ne. Zákon č. 180/2026 Sb. o evidenci tržeb povinnost umístit informační oznámení neobsahuje. Cedulka byla povinná jen podle zrušeného zákona č. 112/2016 Sb.
Mám starou cedulku z původní EET sundat?
Doporučujeme ano. Text staré cedule tvrdí, že prodávající musí vystavit účtenku, a to podle nového zákona o evidenci tržeb neplatí. Zákazníka by tak mátla.
Musím mít informaci o EET na e-shopu?
Ne. Starý zákon vyžadoval oznámení i na webu, nový ne. Platby přes platební bránu nebo QR kód na webu e-shopu navíc evidenci nepodléhají.
Musím zákazníkovi dát účtenku?
Zákon o evidenci tržeb vystavení účtenky neukládá. Doklad o koupi musíte spotřebiteli vydat na jeho žádost podle § 16 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, a povinnost vystavit doklad může plynout i ze zákona o DPH.
Co musí být na provozovně napsané?
Podle § 17 odst. 7 živnostenského zákona obchodní firma nebo jméno podnikatele a IČO. Provozovna pro spotřebitele musí mít navíc jméno osoby odpovědné za činnost provozovny a prodejní nebo provozní dobu, u mobilní provozovny se uvádí i sídlo.
Hrozí pokuta, když cedulku EET nemám?
Ne. Zákon č. 180/2026 Sb. zná jen přestupek závažného ztěžování nebo maření evidence (§ 23) a nezaslání údajů o tržbě (§ 24), oba s pokutou až 500 000 Kč. Chybějící cedulka mezi nimi není.
Co si z toho odnést
- Cedulka EET od roku 2027 povinná není, nový zákon informační oznámení nezná.
- Starou samolepku s textem o účtence sundejte, slibuje něco, co zákon o EET nevyžaduje.
- Označení provozovny podle § 17 živnostenského zákona platí dál a s EET nesouvisí.
- Doklad zákazníkovi dáváte podle zákona o ochraně spotřebitele a zákona o DPH, ne podle zákona o EET.
- Pokuty v EET 2.0 hrozí za neodeslání tržby a maření evidence, ne za chybějící cedulku.
Evidenci tržeb v mobilu v DokladBotu připravujeme. Jak bude fungovat, co bude potřeba a jak se liší od státní aplikace MOJE eet, popisujeme na stránce aplikace na EET 2.0 v mobilu. Ostrý provoz zatím neběží.
Zdroje a právní předpisy
- Zákon č. 180/2026 Sb., o evidenci tržeb (§ 14 až § 20 povinnosti, § 23 a § 24 přestupky) (účinnost od 1. 1. 2027)
- Zákon č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb, § 25 informační povinnost a § 29 přestupky (zrušen k 1. 1. 2023 zákonem č. 458/2022 Sb.)
- Zákon č. 455/1991 Sb., živnostenský zákon, § 17 provozovna a její označení
- Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, § 13 reklamace a § 16 doklad o zakoupení
- Finanční správa, eet.gov.cz: Praktické informace (účtenka, POK, výpadek)
- Finanční správa, eet.gov.cz: Kdo musí evidovat tržby
- Finanční správa, eet.gov.cz: Informační materiály a návody k EET 2.0
- Finanční správa, tisková zpráva 2. 11. 2026: EET 2.0: Podnikatelé se již mohou přihlásit (leden pilotní režim)
- Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, § 2b paušální režim a pásma
Nechcete ztrácet čas s papírováním?
Vyzkoušejte DokladBot, účetnictví přes WhatsApp. Vyfoťte účtenku a máte zaúčtováno. Začínáte se 7 dny zdarma na všechny funkce, až 100 účtenek a faktur.

Robot radí: článek máte přečtený, počítání nechte kalkulačce. Ta se v desetinné čárce nesplete a na termín nezapomene.
Užitečné nástroje a stránky
Vzory dokumentů ke stažení
Související články

EET 2.0 a platba kartou: eviduje se a stačí terminál?
Platba kartou u pokladny, mobilní čtečkou u zákazníka nebo QR kódem na místě je kontaktní platba a od roku 2027 se eviduje. Vysvětlujeme, co dělá terminál a co pokladní zařízení, kdy se karta neeviduje a jak řešit storno.

EET 2.0 pro autoškoly 2027: kurzovné, kondiční jízdy, kurzy
Provozovatelé autoškol řeší EET 2.0 podle způsobu úhrady kurzovného. Bankovní převod = ne EET, hotovost na recepci = ano. Kondiční jízdy a opakované zkoušky obvykle hotově. Návod.

EET 2.0 novinky září 2026: podpis prezidenta a co zbývá do startu
Září 2026 bylo pro EET 2.0 rozhodující: Sněmovna 9. září přehlasovala Senát, prezident zákon 17. září podepsal, stát spustil web eet.gov.cz, infolinku a roadshow po krajích. Ve Sbírce zákonů pak vyšel 7. října jako zákon č. 180/2026 Sb. Shrnujeme, co se stalo, co zbývá do 1. ledna 2027 a jak velká je šance, že se termín stihne.